Medisch Centrum voor Staturele Aandoeningen

Walenburgerweg 78c

3033 AG Rotterdam

010-4659315   info@mcvsa.nl

Podoposturale therapie

Deze therapie streeft naar het opheffen van pijnklachten en/of bewegingsbeperkingen, die kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde of veranderde lichaamshouding. Primair kan het gaan om klachten aan de voeten, knieën, heupen, rug, nek en schouders, maar ook om secondaire klachten zoals hoofdpijn, tintelingen in vingers/voeten of spierpijnen. Podoposturale therapie is een houdingscorrigerende therapie waarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat elke voetstandsverandering een verandering hoger in het lichaam tot gevolg heeft en omgekeerd. De podoposturale therapiezooltjes bestaan uit dunne elementen die op specifieke plaatsen worden aangebracht waardoor er een verandering in voetstand veroorzaakt wordt en daarmee een verandering in de lichaamshouding. De pijnklachten en/of bewegingsproblemen worden hiermee positief beïnvloed.

Therapiezolen in veiligheidsschoenen
Om veilig te kunnen werken, kunnen individuele werknemers persoonlijke bescherming nodig hebben. Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) die gericht zijn op onder andere vitale onderdelen zoals hoofd, ogen, oren, handen en voeten kunnen het risico op (blijvend) letsel aanzienlijk verminderen.

Veiligheidsschoenen zijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen die in veel beroepen als verplichting gelden. Deze veiligheidsschoenen moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen en –normen en zijn getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen, dus met de originele inlegzool.
Als u een willekeurige therapiezool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan deze eisen. Zowel u als uw werkgever lopen dan risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

In het MCvSA kunnen we ervoor zorgen dat u eigen individueel aangemeten therapiezolen kunt gebruiken in uw veiligheidsschoenen. We bouwen de therapiezolen zoals gewoonlijk op met de elementen die uw lichaam nodig heeft en creëren zo een optimale lichaamshouding voor de werkzaamheden die u uitvoert. Bij het vervaardigen van de therapiezolen houden we rekening met de specifieke werkinstructies van de schoenfabrikant om daarmee de veiligheidseisen te waarborgen.

Download hier de folder Podoposturale Therapie